Το γάλα γαϊδούρας είναι γάλα που προέρχεται από οικόσιτες γαϊδούρες (Equus asinus). Το γάλα αυτό ήταν ήδη σε διατροφική και καλλυντική χρήση από τα χρόνια της αιγυπτιακής αρχαιότητας.
Σύμφωνα με τον οργανισμό U.S.D.A το γαϊδουρίσιο γάλα δεν
θεωρείται κατάλληλο για κατανάλωση μέχρι το 2001. Η γαλακτοκομική παραγωγή του
γίνεται σε φάρμες εκτροφής γαϊδουριών χωρητικότητας έως και εξακοσίων ζώων, ενώ
η δυνατότητα παραγωγής γάλακτος κυμαίνεται μεταξύ 0,2 έως 0,3 λίτρα ανά φοράδα.
Η σύσταση του γαϊδουρινού, αλλά
και του αλλογίσιου γάλακτος, ομοιάζει πολύ προς στο μητρικό γάλα,[3] με πολύ
παραπλήσιες αναλογίες και ιδίως ως προς τη χαμηλή ποσότητα λιπιδίων και τα
υψηλά ποσοστά λακτόζης.
Σύνθεση του
γάλατος γαϊδουριού, φοράδας, ανθρώπινου και αγελάδας (g/100 g) |
||||
σύνθεση |
γαϊδουρινό |
φοράδας |
ανθρώπινο |
αγελάδας |
ph |
7.0-7,2 |
7.18 |
7.0-7.5 |
6.6-6.8 |
Πρωτεΐνη g/100g |
1.5-1.8 |
1.5-2.8 |
0.9-1.7 |
3.1-3.8 |
Λίπος g/100g |
0.3-1.8 |
0.5-2.0 |
3.5-4.0 |
3.5-3.9 |
Λακτόζη g/100g |
5.8-7.4 |
5.8-7.0 |
6.3-7.0 |
4.4-4.9 |
Σύνολο στερεών g/100g |
8.8-11.7 |
9.3-11.6 |
11.7-12.9 |
12.5-13.0 |
Καζεΐνη Άζωτου
(CN) g/100g |
0.64-1.03 |
0.94-1.2 |
0.32-0.42 |
2.46-2.80 |
Πρωτεΐνη ορού
γάλακτος g/100g |
0.49-0.80 |
0.74-0.91 |
0.68-0.83 |
0.55-0.70 |
NPN g/100g |
0.18-0.41 |
0.17-0.91 |
0.68-0.83 |
0.55-0.70 |
Casein % |
47.28 |
50 |
26.06 |
77.23 |
Πρωτεΐνη ορού
γάλακτος % |
36.96 |
38.79 |
53.52 |
17.54 |
NPN % |
15.76 |
11.21 |
20.42 |
5.23 |
Διατροφικές χρήσεις του γάλακτος γαϊδουριών
περιλαμβάνουν:
- Υποκατάσταση
του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος
- Για
τα παιδιά, γενικότερα, για να κατοχυρώσουν την ανάπτυξή τους.
- Οι
ηλικιωμένοι με οστεοπόρωση.
- Οι
αναρρώσαντες και
- Ως
μια υγιή φυσική εναλλακτική λύση στη διατροφή του ανθρώπου.
Το γαϊδουρόγαλα ήταν ευρέως γνωστό
για τις θεραπευτικές του ιδιότητες
καθώς και οι γιατροί το συνιστούσαν για τη θεραπεία όλων των ασθενειών και
παθήσεων.
Ενδεικτικά: Δηλητήρια εξουδετερώθηκαν
με γάλα γαϊδούρας από δαγκώματα φιδιών. Ενίσχυση δοντιών και ίασή τους. Πόνος
αρθρώσεων, δυσκοιλιότητα, άσθμα, έλκος στομάχου, συμπτώματα χαλάρωσης
εμμηνόριας, πονόλαιμος και ίσως το σημαντικότερο τη θεραπεία της φυματίωσης
(ΤΒ) και πιο γενικά βήχας κάθε είδους.
Η ιστορία μας λέει ότι η Bασίλισσα
Kλεοπάτρα, η σύζυγος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα καθώς και η αδελφή του
Ναπολέοντα, όλοι επικαλούνται γάλα γαϊδάρου για τα καλλυντικά τους. Υπάρχουν προϊόντα περιποίησης δέρματος στην
αγορά που χρησιμοποιούν ως βάση το γαϊδουρινό γάλα, αυτά είναι σαπούνια, κρέμες
προσώπου, κρέμες μπάνιου κ.λπ. Η πλούσια σύνθεση του γάλακτος με τα υψηλά
επίπεδα των φωσφολιπιδίων πρωτεΐνης και ceramides το καθιστούν εξαιρετικό για
την αντιγήρανση, την θεραπεία των ρυτίδων καθώς και για την αναδιάρθρωση και
αναγέννηση του προσώπου με εξαιρετικά αποτελέσματα. Έχει τρομερά οφέλη στη
θεραπεία για το ξηρό δέρμα, τα εκζέματα, την ακμή αλλά και την ψωρίαση. Είναι
ιδιαίτερα απορροφητικό και φιλικό για ευαίσθητα δέρματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου