//]]>

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Ο καφές ως λίπασμα

 Ο καφές κάθε είδους αποτελεί μια αναπόσπαστη καθημερινή συνήθεια των περισσοτέρων από εμάς. Όπως ξέρουμε μας τονώνει και μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια και διάθεση για να συνεχίσουμε την ημέρα μας.

Τα φυτά δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό. Ας δούμε παρακάτω τη χρήση του καφέ σε ένα διαφορετικό ρόλο, αυτό της θρέψης των φυτών.


Υπολείμματα καφέ για λίπασμα στα φυτά 

Πολλοί θεωρούν ότι ο καφές είναι ακατάλληλος για τα περισσότερα φυτά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα μόνο για οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία και η αζαλέα λόγω χαμηλού pH που σταδιακά δημιουργεί στο έδαφος. Είναι γεγονός ότι το ρόφημα του καφέ που πίνουμε ή ο φρέσκος καφές που αγοράζουμε είναι πιο όξινος (pH 5-6) και γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο για τα οξύφιλα φυτά. Ωστόσο, τα κατακάθια του καφέ που έχουν βραστεί και εκχυλιστεί έχουν σχεδόν ουδέτερο pH (περίπου 6.5) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά ως λίπασμα σε όλα τα φυτά. Πάντως, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ποσότητες των υπολειμμάτων καφέ που προσθέτουμε στα φυτά μας. Συγκεκριμένα, η προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων υπολειμμάτων καφέ και η πολύ συχνή εφαρμογή μπορεί να προκαλέσουν διάφορες τοξικότητες, όπως κιτρινίσματα στα φύλλα ή μάρανση του φυλλώματος. Επίσης, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η προσθήκη των υπολειμμάτων καφέ στα φυτά μας ως λίπασμα λειτουργεί συμπληρωματικά στον εφοδιασμό των φυτών με θρεπτικά συστατικά. Σε καμία περίπτωση η χρήση των υπολειμμάτων καφέ και δεν αντικαθιστά την χρήση λιπάσματος, όπου και όταν αυτή χρειάζεται. 

Τα υπολείμματα καφέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά για λίπασμα σε καλλωπιστικά φυτά, αρωματικά φυτά, λαχανικά και σε καρποφόρα δέντρα. Παρακάτω, αναφέρουμε ενδεικτικές ποσότητες για την ασφαλή προσθήκη των υπολειμμάτων καφέ στα φυτά μας. – Για καλλωπιστικά φυτά ή αρωματικά φυτά που έχουμε φυτέψει σε μία γλάστρα διαμέτρου 20 εκατοστών, βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας υπολειμμάτων καφέ κάθε μήνα. Για καλλωπιστικά φυτά που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας και έχουν αρκετή ανάπτυξη, μπορούμε να βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας μία φορά το μήνα. – Για λαχανικά που έχουμε φυτέψει στον κήπο ή σε γλάστρα, αποφεύγουμε να βάζουμε υπολείμματα καφέ για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση. Αφού αναπτυχθούν και ριζώσουν, μπορούμε να προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού κάθε 2 εβδομάδες. – Για καρποφόρα δέντρα ηλικίας 1-2 ετών, μπορούμε να προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας υπολείμματα κάθε μήνα, ενώ για δέντρα ηλικίας 5-10 ετών προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας κάθε μήνα.  


Υπολείμματα καφέ ως υλικό στο κομπόστ 

Τα κατακάθια του καφέ αποτελούν ένα εξαιρετικό υλικό για να φτιάξουμε κομπόστ υψηλής ποιότητας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι περιέχουν οργανική ουσία που βοηθά στην βελτίωση του χώματος και του εδάφους, καθώς και αρκετά θρεπτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, τα κατακάθια του καφέ περιέχουν σε υψηλή περιεκτικότητα άζωτο (περίπου 2%) και λιγότερο κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Με την κομποστοποίηση, τα θρεπτικά στοιχεία των υπολειμμάτων του καφέ γίνονται πιο άμεσα αφομοιώσιμα από τα φυτά, όταν τα προσθέτουμε στο έδαφος μέσω του κομπόστ. Τα υπολείμματα του καφέ, λόγω της περιεκτικότητας σε οργανική ουσία αποτελούν εξαιρετική τροφή για τους γαιοσκώληκες που βοηθούν στην επιτάχυνση της κομποστοποίησης. Όπως έχουμε αναφερθεί αναφερθεί αναλυτικά στο άρθρο μας για το κομπόστ, μια καλή αναλογία φρέσκου (πράσινου) και ξερού (καφετί) χορταριού για μια ομαλή κομποστοποίηση είναι 2:1. Τα υπολείμματα του καφέ πρέπει να σημειώσουμε ότι λόγω υψηλής περιεκτικότητας αζώτου, συγκαταλέγονται στα πράσινα φρέσκα υλικά που μπαίνουν στο κομπόστ, αν και καφέ χρώματος. Αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας όταν συλλέγουμε τις ποσότητες των υλικών για να φτιάξουμε το ιδανικό μίγμα για κομποστοποίηση.

Τα υπολείμματα του καφέ μπορούν να διαλυθούν και στο νερό ποτίσματος για να τα βάζουμε στα φυτά μας συμπληρωματικά ως λίπασμα. Ενδεικτικά μια με δύο κουταλιές σε ένα λίτρο νερό με επανάληψη κάθε 7 - 14 ημέρες ανάλογα το είδος του φυτού, τις ανάγκες του και το μέγεθος του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου