Ας δούμε μερικές χρήσιμες και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη καλλιέργειά του:
Εδαφοκλιματικές συνθήκες
Το χαμομήλι δεν είναι φυτό με ιδιαίτερες απαιτήσεις αφού προτιμά εδάφη μέσης γονιμότητας με ουδέτερα pH, ενώ αναπτύσσεται εξίσου καλά και ως ξερικό. Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο κλίμα. Για να αναπτυχθεί καλά απαιτεί δροσερές, εύκρατες συνθήκες και θερμοκρασίες από 7 ως 26 °C. Μπορεί να επιβιώσει στις κρύες νύχτες του χειμώνα, ακόμη και σε θερμοκρασίες -12 °C. Χρειάζεται ζεστές και μεγάλες σε μήκος ημέρες. Κάτω από τέτοιες συνθήκες παράγει άφθονα άνθη και φθάνει στην βέλτιστη απόδοση σε αιθέριο έλαιο.
Προετοιμασία εδάφους
Πριν την εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι απαιτούνται 1-2 οργώματα και σβαρνίσματα έως ότου το χωράφι να είναι καλά ψιλοχωματισμένο. Πριν το τελευταίο δισκοσβάρνισμα γίνεται λίπανση.
Πολλαπλασιασμός του χαμομηλιού
Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά χαμομηλιού με 3 τρόπους: με σπόρο, με μοσχεύματα και με διαίρεση των ριζωμάτων. Ο σπόρος του χαμομηλιού φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης στο χώμα ή σε γλάστρα, σε θερμοκρασίες 18-20°C και σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας. Μπορούμε, επίσης, να φτιάξουμε νέα φυτά χαμομηλιού χρησιμοποιώντας τμήματα βλαστών μήκους 10 εκατοστών αφού έχουμε αφαιρέσει τα 2/3 των φύλλων από τη βάση και τα φυτέψουμε σε γλάστρες φυτωρίου που τοποθετούμε σε δροσερό περιβάλλον για να ριζώσουν. Ένας ακόμα πρακτικός τρόπος για τον πολλαπλασιασμό του χαμομηλιού είναι με τη διαίρεση των ριζωμάτων κατά την περίοδο της άνοιξης. Σε αυτή την περίπτωση, με ένα κοφτερό μαχαίρι διαχωρίζουμε το φυτό του χαμομηλιού μαζί με τα ριζώματα του, και τα φυτεύουμε σε δύο ξεχωριστές γλάστρες φυτωρίου.
Φύτευση
Η σπορά του χαμομηλιού γίνεται νωρίς ή περί τα μέσα του φθινοπώρου σε χωράφια καλά δουλεμένα ούτως ώστε να μη βγάζουν ζιζάνια τα οποία μειώνουν την παραγωγή και υποβιβάζουν την ποιότητα της δρόγης που δεν είναι ολόκληρο το φυτό παρά μόνον τα άνθη. Όλο το χειμώνα παραμένει ως ροζέτα κυρίως χαμηλά στο έδαφος και με τις πρώτες ζέστες της άνοιξης εκπτύσσει ορθόκλαδα στελέχη που φέρουν τις κεφαλίδες. Οι γραμμές απέχουν μεταξύ τους 40-50cm.
Λίπανση
Το λίπασμα πρέπει να ρίχνεται σε μικρές ποσότητες ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη ανάπτυξη των φυτών που οδηγεί σε υποβάθμιση στην ποιότητα του προϊόντος. Λίπανση γίνεται συνήθως με φωσφορική αμμωνία και θειικό κάλιο. Αν η ποσότητα του άζωτου είναι υψηλή τότε δημιουργείται μεγάλος αριθμός φύλλων ιδιαίτερα ανεπτυγμένων με συνέπεια να εμποδίζεται η συλλογή αλλά και να προκαλείται πτώση του φυτού.
Άρδευση
Το χαμομήλι θεωρείται μία ξερική καλλιέργεια. Η κανονική εδαφική υγρασία ευνοεί βέβαια την ανάπτυξή του, αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχει υψηλές απαιτήσεις σε νερό. Μετά την αρχική εγκατάσταση του φυτού που χρειάζεται ένα καλό πότισμα, στη συνέχεια ποτίζουμε μόνο μετά από περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας και καύσωνα.
Καταπολέμηση ζιζανίων
Η καταπολέμηση ζιζανίων στο χαμομήλι γίνεται με ξεβοτάνισμα και με τη χρήση προφυτρωτικών και μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων. Η εδαφοκάλυφη με πλαστικό δεν ενδείκνυται.
Ασθένειες - εχθροί
Το χαμομήλι δεν προσβάλλεται από πολλούς εχθρούς και ασθένειες. Η παραγωγή του δεν επηρεάζεται από προσβολές.
Συγκομιδή
Η συλλογή γίνεται με εργαλεία (χτένες) ή μηχανές ειδικές το Μάιο. Αν τα άνθη δεν είναι καλά ανοιγμένα και συλλεχθούν τότε καταστρέφεται η ποιότητα γιατί κατά στην αποξήρανση παίρνουν σκούρο χρώμα. Η συλλογή του χαμομηλιού πρέπει να γίνεται αργά το πρωί, ώστε τα φυτά να είναι απαλλαγμένα από τη δροσιά. Δεν συλλέγουμε μετά από βροχή. Το χαμομήλι δίνει κατά μέσο όρο παραγωγή 300-400kg/στρ. χλωρό και φτάνει έως και 100kg/στρ. ξηρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου