Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων με τη χαρακτηριστική, συνήθως ομβρελοειδή μορφή. Πρόκειται για το σώμα του μανιταριού, δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια που θα εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους. Το κυρίως μέρος του μύκητα είναι υπόγειο και σχεδόν πάντα αθέατο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.
Είναι το μυκήλιο που αναπτύσσεται σαν ιστός στο υπόστρωμα με τη μορφή των μυκηλιακών υφών. Στη φύση υπάρχουν χιλιάδες είδη μανιταριών εκ των οποίων ασφαλή προς κατανάλωση μόνο τα είκοσι πέντε, τα οποία και διαφέρουν σε σχήμα, μέγεθος, αλλά και ως προς τις ομάδες θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Τα αυτοφυόμενα στα λιβάδια και τα δάση ονομάζονται διεθνώς fungo epigeo και τα υπογείως αναπτυσσόμενα τρούφες. Ανάλογα με τη μορφή και το σχήμα του καρποσώματος, τα μανιτάρια διακρίνονται δυο κατηγορίες:
1. Βασιδιομύκητες
2. Ασκομύκητες
Το κυνήγι ή μάζεμα του μανιταριού περιγράφει τη δραστηριότητα
της συλλογής μανιταριών στην άγρια φύση, συνήθως για φαγητό. Αυτή η εποχιακή
δραστηριότητα είναι περισσότερο δημοφιλής στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Γαλλία
και την Ιταλία. Επειδή πολλά μανιτάρια είναι δηλητηριώδη, ενίοτε προκαλούν φόβο
στους ανθρώπους. Ωστόσο, τα εδώδιμα μανιτάρια χρησιμοποιούνται στην κουζίνα
διαφόρων λαών, οι οποίοι τα καταναλώνουν ωμά ή μαγειρεμένα.
θρεπτικά συστατικά των
μανιταριών
Διατροφικά τα μανιτάρια συγκαταλέγονται στην κατηγορία των λαχανικών.
Φυτικές ίνες: Οι περισσότεροι υδατάνθρακες στα
μανιτάρια είναι φυτικές ίνες. Αυτού του τύπου οι φυτικές ίνες βοηθούν στη
διαχείριση του βάρους μας και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Κάλιο: Το κάλιο είναι σημαντικό θρεπτικό
συστατικό καθώς βοηθάει το σώμα να διατηρήσει την ισορροπία των υγρών του. Τα
λευκά μανιτάρια είναι πλούσια σε κάλιο.
Σελήνιο: Το σελήνιο είναι αντιοξειδωτικό και
παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του θυρεοειδή, ενώ ενισχύει το
ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το μανιτάρι «Βωλίτης ο εδώδιμος» και το μανιτάρι
«Ασπιδοφόρος του Όρεγκον» είναι πλούσια σε σελήνιο.
Βιταμίνη D: Τα μανιτάρια είναι το μοναδικό
τρόφιμο φυτικής προέλευσης που περιέχει βιταμίνη D. Η βιταμίνη D βοηθά στην
τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην σωστή απορρόφηση του καλίου και
του φωσφόρου, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου
και δυναμώνουν τα οστά.
Τα ένζυμα των μανιταριών λέγονται εργοστερόλες, τα οποία όταν
εκτίθενται στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου παράγουν βιταμίνη D. Τα αγαρικά
λευκά μανιτάρια και τα πορτομπέλο μανιτάρια είναι δύο τύποι μανιταριών που
περιέχουν υψηλά επίπεδα εργοστερόλων.
Αντιοξειδωτικά: Τα μανιτάρια είναι το μοναδικό
τρόφιμο που περιέχει αντίοξειδωτικά, τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί
να μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών σχετικών με την ηλικία
όπως το Πάρκινσον.
Αντιμετώπιση
δηλητηριάσεων
Η αντιμετώπιση της δηλητηρίασης έγκειται στην έγκαιρη
διάγνωση και στη αποβολή από τον οργανισμό του δηλητηρίου που δεν έχει
απορροφηθεί. Ο χρόνος επώασης του δηλητηρίου στη χειρότερη περίπτωση είναι
μεγάλος. Τα πρώτα συμπτώματα είναι
1. Διάρροια
2. Κοιλιακό άλγος
3. Εμετός και πιθανόν
4. πυρετός
5. Άσθμα
6. Αλλεργική αντίδραση,
7. Αναφυλάξεις
εμφανίζονται
4 έως 24 ώρες μετά την κατανάλωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην
αποδοθεί η αιτία σε αυτό, αλλά σε κάτι άλλο. Μετά μια φαινομενική ύφεση 1-2
ημερών, ξεκινά η «νέκρωση» του ήπατος.
Tips:
·
Θα
πρέπει να θυμόμαστε ότι βιταμίνη D είναι διαθέσιμη μόνο στα μανιτάρια που
μεγαλώνουν έξω στην φύση και είναι εκτεθειμένα στον ήλιο ή γενικά σε φως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου