//]]>

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Ζέα, το Ελληνικό δίκοκκο σιτάρι


Η ζεια ή ζειά ή ζέα είναι δημητριακό που αναφέρεται κυρίως σε αρχαία κείμενα, και καλλιεργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα. Ήδη από τον 2ο αιώνα μ.Χ., παρατηρείται σύγχυση για την ταυτότητά της. 




Η ζεια δεν έχει αποδεδειγμένη συσχέτιση με κανένα σημερινό είδος σιταριού. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ως ζωοτροφή. 

Σαν γεγονός και μόνο αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι δεν της απέδιδαν ιδιαίτερες θαυματουργές ιδιότητες όπως της αποδίδονται σήμερα. Στη σύγχρονη όμως εποχή μας η αναζήτηση του ανθρώπου για το κάτι διαφορετικό και εντυπωσιακό ανανέωσε το ενδιαφέρον γύρω από τη Ζέα και έφερε ξανά στο προσκήνιο την παραγωγή της. Αποσύρθηκε περίπου το 1920, όταν έγινε γνωστό ότι τα γυμνόσπερμα σιτάρια απαιτούν λιγότερη επεξεργασία από τα «ντυμένα». 

Η Ζέα ανήκει στα δίκοκκα «ντυμένα»σιτάρια. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε τον λόγο που η Ζέα αποσύρθηκε από την αγορά. Βρέθηκαν άλλα πιο προσοδοφόρα είδη σιταριού. Οι αστείοι λόγοι που αναφέρονται στο διαδίκτυο ότι δήθεν την απέσυραν οι Γερμανοί όταν συνειδητοποίσησαν ότι η κατανάλωση της, είχε ευεργετικές ιδιότητες στη λειτουργία του εγκεφάλου των Ελλήνων και τους έκανε εξυπνότερους σε σύγκριση με άλλους λαούς.



Διατροφική αξία του ψωμιού Ζέα (100 g)

Θερμίδες (kcal)

347

Υδατάνθρακες (g)

60

Λίπη (g)

2

Πρωτεΐνες (g)

13

Φυτικές Ίνες (g)

7
















Η ζέα έχει παρόμοια θρεπτική αξία με το σιτάρι υπάρχουν ωστόσο μερικές αξιοσημείωτες διαφορές.

1.    Η ζέα έχει λιγότερα κορεσμένα λίπη αλλά περισσότερες φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σε σχέση με το σιτάρι.

2.    Επίσης έχει μεγαλύτερες ποσότητες λυσίνης (βασικού αμινοξέος, συστατικού πρωτεϊνών) και ορισμένων ιχνοστοιχείων όπως το μαγνήσιο.

3.    Θεωρείται πιο εύπεπτη από το σιτάρι

4.    Όσον αφορά στο γλυκαιμικό δείκτη και την ικανότητα πρόκλησης κορεσμού δεν φαίνεται να διαφέρουν με το απλό σιτάρι.

5.    Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη από το σιτάρι, παρόλα αυτά όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).

 


Πηγή πίνακα: medNutrition

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου