//]]>

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Τζιτζιφιά το δέντρο υπερτροφη

 

Η τζιτζιφιά και οι καρποί της τα τζίτζιφα είναι άγνωστοι στους περισσότερους από εμάς.

Ωστόσο τα οφέλη από τη κατανάλωση τους είναι τεράστια καθώς αποτελούν μια υπερτροφή πλήρη σε βιταμίνες κυρίως A, B,C, καθώς σίδηρο και ασβέστιο.


Η τζιτζιφιά προέρχεται από την Ασία και με τη πάροδο των χρόνων προσαρμόστηκε πλήρως στη χώρα μας και σε άλλες μεσογειακές χώρες.

Είναι δένδρο καρποφόρο, φυλλοβόλο, με δίχρωμα φύλλα σαν της ελιάς που ανθίζει το καλοκαίρι και εκπέμπει ένα ευχάριστο λεπτό άρωμα που διαχέεται σε μεγάλη έκταση. Η συγκομιδή απαιτεί προσοχή καθώς τα κλαδιά του έχουν αγκάθια.

Πολλοί το χαρακτηρίζουν το δέντρο γιατρός και όχι τυχαία καθώς οι καρποί του περιέχουν φλαβονοειδή, γλίσχρασμα(1) σαπωνίνες, σάκχαρα, βιταμίνες Α, Β2,και  C, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο,και σίδηρο.Οι σπόροι περιέχουν σαπωνίνες  και αιθέρια έλαια.

Οι καρποί καταναλώνονται νωποί, ή αποξηραμένοι. Επίσης γίνονται μαρμελάδα, καραμέλες και γλυκά.

Στην Ελλάδα έχει σχεδόν ξεχαστεί σα δέντρο τα τελευταία χρόνια.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ένα τζίτζιφο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου