//]]>

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Τι pH προτιμούν οι καλλιέργειες μας

Το pH του εδάφους είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για οποιαδήποτε καλλιέργεια. Η διαλυτότητα των θρεπτικών στοιχείων ή διαφορετικά η ικανότητα των φυτών για να τα απορροφήσει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή του pH. Επίσης η μικροβιολογική δραστηριότητα στο έδαφος εξαρτάται από το pH.





Τα περισσότερα βακτήρια, ειδικά αυτά που κάνουν διαθέσιμα τα θρεπτικά συστατικά στα φυτά, προτιμούν μέτρια όξινες ή ελαφρώς αλκαλικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, όπως μπορούμε να καταλάβουμε,  το επίπεδο του pH επηρεάζει, τη γονιμότητα του εδάφους.


ΚαλλιέργειαpH ΚαλλιέργειαpH ΚαλλιέργειαpH
Αβοκάντο6,0 – 8,0 Πατάτα4,8 – 6,5 Κολοκύθα5,5 – 7,5
Αγγούρι5,5 – 7,0 Πεκάν6,4 – 8,0 Κουμκουάτ5,5 – 6,5
Βαμβάκι5,0 – 6,0 Πεπόνι6,0 – 7,5 Κουνουπίδι5,5 – 7,5
Βατόμουρο5,0 – 6,0 Πιπεριά5,5 – 7,0 Κρεμμύδι6,0 – 7,0
Βίκος5,2 – 7,0 Πορτοκάλι6,0 – 7,5 Κριθάρι6,5 – 7,8
Βρώμη5,0 – 7,5 Πράσο6,0 – 8,0 Λαχανίδα6,0 – 7,5
Βύσσινο6,0 – 7,0 Ραπανάκι6,0 – 7,0 Λάχανο6,0 – 7,5
Γκρέιπ-Φρουτ6,0 – 7,5 Ροδάκινο6,0 – 7,5 Λεμόνι6,0 – 7,0
Γλυκοπατάτα5,2 – 6,0 Σέλερι5,8 – 7,0 Μαιντανός5,0 – 7,0
Γογγύλι5,5 – 6,8 Σέσκουλο6,0 – 7,5 Μανιτάρι6,5 – 7,5
Δαμάσκηνο6,0 – 8,0 Σινάπι6,0 – 7,5 Μαρούλι6,0 – 7,0
Ελιά5,5 – 6,5 Σιτάρι5,5 – 7,5 Μελιτζάνα5,5 – 6,5
Ζαχαρότευτλο6,5 – 8,0 Σκόρδο5,5 – 8,0 Μηδική6,0 – 8,0
Θυμάρι5,5 – 7,0 Σμέουρο5,0 – 7,0 Μηλιά5,0 – 6,5
Καλαμπόκι5,5 – 7,5 Σόγια6,0 – 7,0 Μούσμουλο6,0 – 7,5
Καρότο5,5 – 7,0 Σόργο5,5 – 7,5 Μπάμια6,0 – 7,5
Καρπούζι5,5 – 6,5 Σπανάκι6,0 – 7,5 Μπιζέλι6,0 – 7,5
Καρύδι6,0 – 8,0 Σπαράγγι6,0 – 8,0 Μπρόκολο6,0 – 7,0
Κεράσι6,0 – 7,5 Σταφύλι5,5 – 7,0 Τεύτλο6,0 – 7,5
Μύρτιλλο4,2 – 5,0 Σχοινόπρασσο6,0 – 7,0 Τομάτα5,5 – 7,5
Νεροκάρδαμο6,0 – 8,0 Τεύτλο6,0 – 7,5 Τριφύλλι6,0 – 7,5
Φαγόπυρο5,5 – 7,0 Φακή5,5 – 7,0 Φασκόμηλο5,5 – 6,5
Φράουλα5,0 – 6,5 Φυστίκι5,3 – 6,6 Φασόλι5,0 – 7,5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου