//]]>

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Η στάχτη στις καλλιέργειες



Στάχτη …είναι τόσο απλό να την βρεις στο τζάκι, στο μπάρμπεκιου,στο ξυλόφουρνο. 



Η στάχτη στον κήπο έχει  ευεργετικές ιδιότητες, με πολλαπλά οφέλη για τα φυτά και τις καλλιέργειες μας.





Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο από 25% έως 45%(το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 % περιέχει Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο.

Έχει εκτεταμένη εφαρμογή στον κήπο και μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους για την οικολογική λίπανση σε δέντρα, λουλούδια και λαχανικά, για την βελτίωση του εδάφους, καθώς και για την οικολογική προστασία των φυτών. Για παράδειγμα μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει υδρόβια φυτά. 
Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των σπόρων όπως των φασολιών μεγάλα πήλινα δοχεία που από πάνω τα κάλυπταν με παχύ στρώμα από στάχτη. Αυτό βοηθούσε να μην τα φάνε τα σκαθάρια. Μία ακόμα παραδοσιακή χρήση είναι η επιφανειακή προσθήκη στάχτης στο χώμα μετά τη φύτευση του κρεμμυδιού και του σκόρδου, η οποία εκτός των άλλων βοηθά ώστε να μη φυτρώσουν ανεπιθύμητα ζιζάνια στον αγρό.


TIP: Η στάχτη μπορεί να αξιοποιηθεί και ως χρήσιμο υλικό στο κομπόστ καθώς βελτιώνει και επιταχύνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Συγκεκριμένα, ρίχνοντας στάχτη κατά στρώσεις στο κομπόστ, επιτυγχάνουμε αύξηση του pH και διατήρηση ενός ισορροπημένου περιβάλλοντος για την ταχύτερη ανάπτυξη των μικροοργανισμών και αποδόμηση των οργανικών υλικών στο κομπόστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου